Burrito to potrawa pochodząca z pogranicza Meksyku i Stanów Zjednoczonych. Bazą dla burrito jest zawsze pszenna tortilla. A jeśli chodzi o pozostałe składniki to panuje tu… bardzo duża dowolność 😉 Tak więc burrito meksykańskie będzie się nieco różnić od wersji amerykańskiej. W USA nadzienie składa się z bogatszej wersji składników i zawiera zwykle więcej dodatków takich jak sałata, awokado, ser czy śmietana. Tradycyjna wersja meksykańska to często jedynie fasola, ryż i mięso.
A jak wygląda wersja fit? Przekonajcie się sami!
Składniki:
Przygotowanie:
Do miski wsypać obie mąki, sól oraz masło. Rozetrzeć masło w palcach, a następnie wlać gorącą wodę. Wyrobić dokładnie ciasto. Z ciasta uformować kulę, którą należy podzielić na 9 części. Małe kulki przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę. Kulki z ciasta rozwałkować jak najcieniej, na placki o średnicy min. 20 cm. Patelnię dobrze rozgrzać i smażyć bez tłuszczu ok. 30 sekund z każdej strony. Gotowe placki włożyć pod wilgotną ściereczkę.
Składniki:
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek oraz przyprawy i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodać zmieloną wołowinę i podsmażyć chwilę. Następnie wlać pół szklanki wody, dodać pomidory, wymieszać i doprawić szczyptą soli. Dodać fasolę i kukurydzę. Przykryć i dusić ok. 30 min, co jakiś czas zamieszać.
Na środek tortilli nałożyć porcję chili, odrobinę żółtego sera i zwinąć. Gotowe burrito podgrzać z obydwu stron na suchej patelni, do zrumienienia tortilli.