Gulasz pieczarkowy
Kuchnia roślinna jest pełna smaków, bardzo różnorodna i kolorowa. Jej stosowanie przynosi również wiele pozytywnych skutków zdrowotnych. Stosowanie diety wegetariańskiej powoduje obniżenie stężenia cholesterolu, spadek ciśnienia tętniczego, wpływa też na niższe ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 czy też rozwoju chorób nowotworowych. Wegetarianie również rzadziej mają nadwagę czy otyłość. Nawet jeśli nie potrafimy całkowicie zrezygnować z mięsa, warto wprowadzić do diety pojedyncze posiłki bezmięsne, tak aby znalazło się w niej jeszcze więcej warzyw i owoców.
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 2 marchewki
-
1 pietruszka
-
3 plastry selera
-
300g pieczarek
-
1 łyżka słodkiej papryki
-
1/2 łyżeczki ostrej papryki
-
1 łyżeczka wędzonej papryki
-
2 łyżki sosu sojowego
-
szczypta soli i cukru
-
2 łyżki oleju
-
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
Przygotowanie:
Cebulę należy pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu aż zacznie robić się przezroczysta. Dodać paprykę słodką, ostrą oraz wędzoną, szczyptę soli i cukru, a następnie smażyć na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po upływie tego czasu do cebuli z przyprawami wlać 1/2 szklanki wody, patelnię przykryć i dusić wszystko przez 10 minut.
Marchewkę, selera i pietruszkę obrać, a następnie pokroić w grubą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki.
Podduszoną cebulę wraz z przyprawami i wodą dokładnie zblendować.
W garnku rozgrzać olej i dodać pokrojone warzywa korzeniowe. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu, rzadko mieszając, tak aby warzywa mogły się zrumienić. Po tym czasie dodać pieczarki i smażyć kolejne 5 minut.
Do warzyw dodać pastę z cebuli, wino, 1/2 szklanki wody lub bulionu oraz sos sojowy. Przykryć i gotować przez 10 minut, na koniec doprawić solą.
Smacznego!
[ POWRÓT ]