Aktualności
Przepisy wielkanocne

Święta Wielkiej Nocy zbliżają się dużymi krokami. To również najwyższy czas aby zaplanować, co przygotować na wielkanocny stół. Same święta kojarzą nam się przede wszystkim ze smacznymi i tradycyjnymi potrawami – co do tego nikt chyba nie ma wątpliwości. Nie zawsze jednak  „smaczne” oznacza również „zdrowe”. Potrawy świąteczne mogą występować w wersji fit nie tracąc przy tym walorów smakowych. Myślicie, że to niemożliwe? Przekonajcie się sami!

 

Babka cytrynowa

Składniki:

 

Przygotowanie:

Masło ucieramy z ksylitolem. Dodajemy jajka i miksujemy aż masa będzie puszysta. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dodajemy do masy razem z jogurtem, sokiem z cytryny i startą skórką. Całość miksujemy bardzo dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę wylewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170°C z termoobiegiem przez ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).

 

 

Sernik

Składniki na spód:

Ciastka rozkruszyć na piasek, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ciastek i masła wcisnąć w dno, wyrównać, schłodzić pół godziny w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki zmiksować do gładkości, ale niezbyt długo, żeby go nie napowietrzyć. Masę serową wylać na spód z ciastek. Wyrównać. Owinąć formę podwójnie złożoną folią. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut (lub dłużej, do czasu aż będzie ścięty). Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w nim do przestudzenia na 1 godzinę, lekko uchylając drzwiczki. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie, a następnie schłodzić w lodówce przez 12 godzin.

 

 

Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami

Składniki:

 

Przygotowanie:

Ugotowane jajka przekroić na połówki, wyjąć żółtka i wyłożyć je na talerz, dodać fetę oraz jogurt. Wszystko rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekane suszone pomidory, doprawić pieprzem i wymieszać, pod koniec dodać szczypiorek. Nałożyć w połówki białek.

 

 

Sałatka z jajkiem

Składniki:

 

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Pokroić w kostkę, włożyć do miski. Dodać odciśniętego i posiekanego selera, odcedzoną kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko. Następnie dodać jogurt, chrzan oraz świeżo zmielony pieprz. Można też doprawić odrobiną soli. Wymieszać.

 

 

Pieczeń rzymska

Składniki:

 

Przygotowanie:

Pora pokroić na półplasterki, a czosnek w kosteczkę. Następnie posolić i zeszklić na oleju. Podsmażony czosnek i por wyłożyć na deskę i drobno posiekać z dodatkiem natki pietruszki. Dodać do mielonego mięsa. Następnie dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan, paprykę w proszku oraz sos sojowy. Doprawić zmielonym pieprzem oraz solą i dokładnie wyrobić składniki ręką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę keksową posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć połowę masy mięsnej, na środku ułożyć ugotowane na twardo jajka, delikatnie wcisnąć je w masę. Przykryć resztą. Wierzch posmarować musztardą. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut.

Smacznego!

 

 

 

 

[ POWRÓT ]
Co
oferuję?
Konsultacja dietetyczna Plan żywieniowy Dieta on-line
Wizyta kontrolna Analiza składu ciała Wykłady/warsztaty
Serdecznie zapraszam do kontaktu! 19-300 Ełk, ul. Wojska Polskiego 56, lok. 3
tel. 693 597 838
e-mail: karolinagrajewska@wp.pl

Facebook