Aktualności
Naturalne metody wzmacniania odporności

Układ odpornościowy zapewnia ochronę naszemu organizmowi m.in. przed atakiem bakterii i wirusów. Na sprawność tych mechanizmów ogromny wpływ ma nasz styl życia.

Regularna aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu, czas na wypoczynek i prawidłowo skomponowana dieta mają korzystny wpływ na odpowiedź immunologiczną. Prawie 80% układu odpornościowego znajduje się w naszym przewodzie pokarmowym, a dokładniej w jelitach. Właśnie dlatego tak istotne jest zadbanie o różnorodność naszej diety.

 

Jakie składniki odżywcze wspomagają działanie układu odpornościowego?

 

NNKT biorą udział w produkcji eikozanoidów, czyli związków, które pełnią rolę przekaźników zaangażowanych w odpowiedź układu odpornościowego oraz rozwój lub wygaszanie stanu zapalnego.

 

Witamina D jest jednym z najważniejszych czynników w utrzymaniu immunologicznej homeostazy. Niedobór tej witaminy jest związany z licznymi chorobami nowotworowymi, autoimmunologicznymi i infekcyjnymi.

 

W śluzówce jelit znajduje się 80% limfocytów – komórek odpowiedzialnych za zwalczanie drobnoustrojów wywołujących infekcje i choroby. To bakterie probiotyczne regulują czas reakcji obronnej limfocytów na niebezpieczne patogeny. Jeśli w naszym organizmie znajduje się za mało dobrych bakterii to chorobotwórcze patogeny mogą przedostać się przez nabłonek jelit do dalszych części organizmu, wywołać stan zapalny i jak również rozwój choroby autoimmunologicznej.

 

 

Niedobór cynku powoduje zanik tkanki limfatycznej oraz upośledza mechanizmy odpowiedzi immunologicznej, a także predysponuje do wystąpienia nabytego niedoboru odporności i zwiększa ryzyko zapadalności na infekcje. Cynk ma rzadką zdolność do hamowania namnażania się wirusów.

 

Selen pełni istotną rolę w układzie odpornościowym, ponieważ wpływa zarówno na makrofagi, jak i limfocyty B i T. Niedobór selenu może być również groźny w zakażeniach wirusowych.

 

Przemiany glutaminy są źródłem energii dla komórek szybko dzielących się, m.in. komórek układu odpornościowego (głównie limfocytów i monocytów), komórek jelita cienkiego (enterocytów). Niedobory glutaminy wiążą się z osłabieniem działania układu odpornościowego, co może prowadzić do zwiększenia podatności na infekcje.

 

Poza tym warto, aby w diecie znalazły się:

To podstawa naszej diety, a dodatkowo doskonałe źródło wit. C oraz beta-karotenu. Ważnym składnikiem dla wzmacniania naszego układu immunologicznego jest kwercetyna, którą można znaleźć w czerwonych owocach i cebuli.

 

Poza związkami siarkowymi zawierają one również wit. C, E i A, a także wit. z grupy B. Czosnek i cebula zawierają też fitoncydy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

 

Imbir jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym. Jego działanie porównuje się do kwasu acetylosalicylowego – popularnej aspiryny. Wyciąg z imbiru może działać przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, a także hamować rozwój bakterii, wirusów i grzybów.

 

 

Kurkuma niszczy chorobotwórcze bakterie, wirusy oraz grzyby, dlatego naturalna medycyna indyjska zaleca podczas infekcji jeść potrawy z kurkumą i pić robione z niej napary. Kurkumina posiada zdolność do aktywacji receptora witaminy D, która jest niezwykle istotna przy zwalczaniu infekcji.

 

Czarnuszka posiada właściwości immunomodulujące.  Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo. Posiada zdolność do mobilizowania układu odpornościowego, działa również przeciwzapalnie, a także łagodząco w stanach, kiedy układ odpornościowy działa „za bardzo”.

 

Składniki zawarte w soku z aloesu wspomagają odporność organizmu: wpływają na zwiększenie liczby limfocytów T i B, pobudzają działanie układu immunologicznego. Aloes ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

 

Owoce czarnego bzu stymulują odpowiedź immunologiczną, mają również działanie przeciwbakteryjne. Czarny bez zawiera w swoim składzie białka inaktywujące, którym przypisuje się działanie przeciwwirusowe.

 

Na naszą odporność wpływa wiele czynników.  Poza dietą i aktywnością fizyczną bardzo ważne jest też to jak radzimy sobie ze stresem. Wysoki poziom kortyzolu znacząco upośledza działanie układu immunologicznego. Zadbajmy więc o każdy element naszego stylu życia.

[ POWRÓT ]
Co
oferuję?
Konsultacja dietetyczna Plan żywieniowy Dieta on-line
Wizyta kontrolna Analiza składu ciała Wykłady/warsztaty
Serdecznie zapraszam do kontaktu! 19-300 Ełk, ul. Wojska Polskiego 56, lok. 3
tel. 693 597 838
e-mail: karolinagrajewska@wp.pl

Facebook