Aktualności
Gulasz pieczarkowy

Kuchnia roślinna jest pełna smaków, bardzo różnorodna i kolorowa. Jej stosowanie przynosi również wiele pozytywnych skutków zdrowotnych. Stosowanie diety wegetariańskiej powoduje obniżenie stężenia cholesterolu, spadek ciśnienia tętniczego, wpływa też na niższe ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 czy też rozwoju chorób nowotworowych. Wegetarianie również rzadziej mają nadwagę czy otyłość. Nawet jeśli nie potrafimy całkowicie zrezygnować z mięsa, warto wprowadzić do diety pojedyncze posiłki bezmięsne, tak aby znalazło się w niej jeszcze więcej warzyw i owoców.

 

Składniki:

 

Przygotowanie:

Cebulę należy pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu aż zacznie robić się przezroczysta. Dodać paprykę słodką, ostrą oraz wędzoną, szczyptę soli i cukru, a następnie smażyć na małym ogniu przez kolejne 3 minuty. Po upływie tego czasu do cebuli z przyprawami wlać 1/2 szklanki wody, patelnię przykryć i dusić wszystko przez 10 minut.
Marchewkę, selera i pietruszkę obrać, a następnie pokroić w grubą kostkę. Pieczarki pokroić na ćwiartki.
Podduszoną cebulę wraz z przyprawami i wodą dokładnie zblendować.
W garnku rozgrzać olej i dodać pokrojone warzywa korzeniowe. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu, rzadko mieszając, tak aby warzywa mogły się zrumienić. Po tym czasie dodać pieczarki i smażyć kolejne 5 minut.
Do warzyw dodać pastę z cebuli, wino, 1/2 szklanki wody lub bulionu oraz sos sojowy. Przykryć i gotować przez 10 minut, na koniec doprawić solą.

Smacznego!

[ POWRÓT ]
Co
oferuję?
Konsultacja dietetyczna Plan żywieniowy Dieta on-line
Wizyta kontrolna Analiza składu ciała Wykłady/warsztaty
Serdecznie zapraszam do kontaktu! 19-300 Ełk, ul. Wojska Polskiego 56, lok. 3
tel. 693 597 838
e-mail: karolinagrajewska@wp.pl

Facebook